Λιπομέτρηση:  Ένας σύμμαχος προς την ευεξία

Η λιπομέτρηση είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία που ανήκει στην κατηγορία των σωματομετρικών εξετάσεων και μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την σύσταση του οργανισμού.

Ο περισσότερος κόσμος μάλλον αντιλαμβάνεται ότι μια ανάλυση σύσταση σώματος θα τους δείξει κάτι δυσάρεστο και στην σκέψη της μέτρησης συνήθως προκαλείται πανικός. Αυτό όμως δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Μια λιπομέτρηση θα μας δώσει την εικόνα του σώματος μας και αυτό είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να καταστρώσουμε την διατροφική στρατηγική μας και να πετύχουμε τους στόχους μας.

Πώς γίνεται μια λιπομέτρηση

Μια μέτρηση λίπους μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και τεχνικές.

Από αυτές, άλλες απαιτούν απλά σχετικά εργαλεία ενώ άλλες απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό και προϋποθέτουν την ύπαρξη πολλών παραμέτρων.

Λιπομέτρηση με τσιμπίδα

Η μέτρηση με τσιμπίδα γίνεται με ένα εργαλείο που ονομάζεται δερματοπτυχόμετρο.

Με αυτό, ο Διαιτολόγος μετράει σε διάφορα αλλά συγκεκριμένα μέρη του σώματος δερμάτικές πτυχές του εξεταζόμενου. Στην συνέχεια, χρησιμοποιούνται κάποιες εξισώσεις που υπολογίζουν το συνολικό ποσοστό λίπους στο σώμα. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και ως δερματοπτυχομέτρηση.

Λιπομέρηση με Βιοηλεκτρική αντίσταση

Η συγκεκριμένη μέθοδος λιπομέτρησης είναι η πιό γνωστή και διαδεδομένη.

Ο διαιτώμενος ανεβαίνει σε μία ζυγαριά/λιπομετρητή και κρατάει στα χέρια του δύο ειδικές λαβές. Από αυτές τις λαβές που βρίσκονται στα πόδια και στα χέρια περνάει ένα πολύ μικρής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα, από 8 συνολικά σημεία, σε ολόκληρο το σώμα. Η διαπερατότητα του ηλεκτρικού ρεύματος είναι διαφορετική στα οστά, στους μύες και στο λίπος.

Μέσω αυτής της διαπερατότητας, ο λιπομετρητής υπολογίζει την ποσότητα του λίπους, των μυών και τον οστών που έχει το σώμα.

Μέθοδος Dexa

Η μέθοδος dexa αποτελεί μία από τις πιο ακριβείς μετρήσεις μαζί με το υδροστατικό ζύγισμα. Έχει την δυνατότητα να υπολογίσει το λίπος, αλλά και την καταναμή του στο σώμα, μέσα από μία μικρή ποσότητα ακτινοβολίας που διαπερνά το σώμα.

Υδροστατικό ζύγισμα

Επίσης πολύ ακριβής, ως προς τις μετρήσεις, τρόπος λιπομέτρησης. Για την υλοποίηση της μεθόδου απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και κατάλληλο εργαστήριο, δεδομένου ότι ο διαιτώμενος ζυγίζεται υποβρύχια, με την βοήθεια φιαλών οξυγόνου.

Σωματομετρικές Μετρήσεις

Σε αυτή την μέθοδο ο διαιτολόγος μετράει την περίμετρο σε κάποια σημεία του σώματος του διαιτώμενου, και με την βοήθεια κάποιων εξισώσεων υπολογίζει την ποσότητα του λίπους στο σώμα.

Περιορισμοί

Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την μέθοδο της βιοηλεκτρικής αντίστασης παιδιά κάτω των 5 ετών, έγκυοι γυναίκες, άνθρωποι που φέρουν βηματοδότη ή/και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή καθώς και οι ανθρώποι που έχουν μέσα τους κάποια μεταλλική συσκευή.

Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, η λιπομέτρηση βιοηλεκτρικής αντίστασης επιτρέπεται κανονικά.

Προϋποθέσεις πριν την λιπομέτρηση

Για να γίνει σωστά η διαδικασία πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες πριν την διεξαγωγή της μέτρησης.

Καταρχάς, ο εξεταζόμενος πρέπει να έχει καταναλώσει ένα πολύ ελαφρύ γεύμα 3 ώρες πριν την εξέταση. Επίσης, θα πρέπει να έχει φροντίσει για την επαρκή ενυδάτωσή του. Για τις προηγούμενες 12 ώρες, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα είδος άσκησης.

Αναφορικά με τις γυναίκες δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε έμμηνο ρύση. Καλό θα είναι να αποφεύγονται διουρητικά φάρμακα αλλά και αφεψήματα ώστε να μην έχουμε διαταραχή ως προς την ενυδάτωση.

Τέλος, συστήνεται μια λιπομέτρηση να γίνεται πρωινές ώρες ενώ οι επαναληπτικές μετρήσεις να πραγματοποιούνται την ίδια περίπου ώρα.

Τι πληροφορίες μας δίνει η ανάλυση σύστασης σώματος

Μέσω της λιπομέτρησης δεν μετράμε μόνο το ποσοστό λίπους αλλά και μία σωρεία άλλων σημαντικών παραγόντων.

Ενδεικτικά, μια ανάλυση σύστασης σώματος μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για την λιπώδη, μυϊκή και άλιπη μάζα σώματος. Επίσης, μας αναλύεται η ισορροπία μεταξύ μυϊκής μάζας και πρωτεϊνών, το σπλαχνικό λίπος, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η οστική μάζα καθώς και τα συνολικά υγρά του σώματος.

Τέλος, μια λιπομέτρηση μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για την μεταβολική ηλικία καθώς και την γωνία φάσης. Ο τελευταίος παράγοντας, μας φανερώνει την κυτταρική υγεία καθώς και για την ύπαρξη φλεγμονών.

Λιπομέτρηση ακριβείας στο Διαιτολογικό γραφείο Νίκος Δρούσκας

Θέλετε να κάνετε μία λιπομέτρηση ακριβείας και να διαπιστώσετε την ακριβή ανάλυση σύστασης του σώματος σας; Είμαι Διαιτολόγος στην Κόρινθο και μπορώ να σας εξυπηρετήσω.

Διαθέτω τον επαγγελματικό λιπομετρητή Tanita MC 580 ο οποίος χρησιμοποιεί την τεχνολογία βιοηλεκτρικής εμπέδησης και έχει την δυνατότητα τμηματικής ανάλυσης για όλα τα άκρα του σώματος καθώς και τον κορμό.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου με όποιον από τους παρακάτω τρόπους επιθυμείτε για να προγραμματίσετε μια λιπομέτρηση ακριβείας:

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

λιπομέτρηση

Λιπομέτρηση:  Ένας σύμμαχος προς την ευεξία

Η λιπομέτρηση είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία που ανήκει στην κατηγορία των σωματομετρικών εξετάσεων και μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την σύσταση του οργανισμού. Ο περισσότερος κόσμος μάλλον αντιλαμβάνεται ότι μια ανάλυση σύσταση σώματος θα τους δείξει κάτι δυσάρεστο και στην σκέψη της μέτρησης συνήθως προκαλείται πανικός. Αυτό όμως δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Μια

ευερέθιστο έντερο και διατροφή

Ευερέθιστο έντερο και διατροφή

Το Ευερέθιστο έντερο ή αλλιώς Σπαστική Εντεροκολίτιδα είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα με τα οποία έρχονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι οι Διαιτολόγοι. Πρόκειται για ένα νόσημα το οποίο προσβάλει το παχύ έντερο και είναι υπεύθυνο για την δημιουργία πολλών ανεπιθύμητων συμπτωμάτων. Φυσικά, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πάθηση και επηρεάζει τα

διαλειμματική νηστεία

Διαλειμματική νηστεία: Μόδα ή ωφέλιμο μοντέλο διατροφής;

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα διατροφικό μοντέλο που ακούγεται όλο και πιο συχνά και κερδίζει έδαφος έναντι πολλών άλλων μοντέλων θρέψης. Πόσο ωφέλιμη είναι όμως και σε ποιούς ακριβώς απευθύνεται; Είναι ένα μοντέλο που μπορεί να βοηθήσει τους πάντες ή υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που πρέπει να την αποφεύγουν; Και όταν κάποιος την ακολουθεί, ποιό είναι

φυτικές ίνες

Φυτικές ίνες οι αξιοθαύμαστες

Φυτικές ίνες! Πόσα γνωρίζετε για αυτές και τι ρόλο παίζουν στην διατροφή σας; Ακούμε συχνά, ότι είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση φυτικών ινών καθημερινά. Ας δούμε όμως, τι είναι, πώς ταξινομούνται, από που τις προσλαμβάνουμε και σε τι ποσότητα τις χρειαζόμαστε. Τι ακριβώς είναι οι φυτικές ίνες και ποιά τα οφέλη τους Οι φυτικές ή

υγιεινή διατροφή

Υγιεινή διατροφή; Γνωρίστε την, αξίζει!

Τί είναι επιτέλους η υγιεινή διατροφή και ποιά είναι τα οφέλη της; Τί μπορούμε να πάθουμε αν δεν την ακολουθούμε; Τί πρέπει να τρώμε και σε τί ποσότητες; Ας τα βάλουμε στην σειρά Υγιεινή διατροφή είναι αυτό που ακούμε πολύ συχνά ως Μεσογειακή διατροφή. Δηλαδή, η καθημερινή πρόσληψη τροφής κάτω από συγκεκριμένες ποσότητες μακροθρεπτικών συστατικών,