Ευερέθιστο έντερο και διατροφή

Το Ευερέθιστο έντερο ή αλλιώς Σπαστική Εντεροκολίτιδα είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα με τα οποία έρχονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι οι Διαιτολόγοι.

Πρόκειται για ένα νόσημα το οποίο προσβάλει το παχύ έντερο και είναι υπεύθυνο για την δημιουργία πολλών ανεπιθύμητων συμπτωμάτων. Φυσικά, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πάθηση και επηρεάζει τα συμπτώματα της.

Τι συμπτώματα εμφανίζει ένας ασθενής με ευερέθιστο έντερο

Το ευερέθιστο έντερο είναι μια νόσος που επηρεάζει πολύ την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Όσοι πάσχουν από αυτό, εμφανίζουν μια σειρά συμπτωμάτων όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, πρήξιμο, κοιλιακό πόνο και έντονη παραγωγή αερίων. Με βάση αυτά τα συμπτώματα, γίνεται και η διερεύνηση ώστε να αποσαφινιστεί σε ποια από τις 4 κατηγορίες του ευερέθιστου εντέρου ανήκει ο ασθενής.

Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή που έχει σαν κύριο σύμπτωμα την δυσκοιλιότητα. Η δεύτερη έχει σαν κύριο σύμπτωμα την διάρροια. Η τρίτη κατηγορία ονομάζεται μεικτού τύπου και εκεί παρατηρείται εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Τέλος, υπάρχει και η απροσδιόριστη κατηγορία, στην οποία εντάσσουμε ό,τι δεν μπορεί να ενταχθεί στις προηγούμενες.

Ποιά είναι τα αίτια για το ευερέθιστο έντερο

Δυστυχώς, η επιστήμη δεν έχει εντοπίσει κάποιο σαφές αίτιο σχετικό με την δημιουργία της εν λόγω πάθησης.

Μία πολύ βασική θεωρία για το τι προκαλεί ευερέθιστο έντερο, έχει να κάνει με την σύνδεση του εγκεφάλου μας και του εντέρου μας. Σύμφνα με αυτήν την θεωρία, σε μία πολύ πιεστική κατάσταση της ζωής μας με άγχος και στεναχώρια, είναι πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με την πάθηση.

Από την άλλη μεριά, μία διαταραχή του εντερικού μικροβιώματος ή μία βακτηριακή λοίμωξη θα μπορούσε να προκαλέσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τέλος, κάποιες διατροφικές δυσανεξίες είναι ικανές να μας φέρουν αντιμέτωπους με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Ευερέθιστο έντερο και αντιμετώπιση

Ως πρωταρχικό πλάνο για την αντιμετώπιση του συνδρόμου θέτουμε το κομμάτι της διατροφής.

Παλιότερα ίσχυε ένας χρυσός κανόνας για το έντερο που έλεγε “Κόβεις ό,τι σε ενοχλεί”. Κατά κάποιο τρόπο το ίδιο κάνουμε και σήμερα, αλλά με πιο σωστές και τεκμηριωμένες τεχνικές.

Ο ρόλος που παίζει μια διατροφή χαμηλή σε FODMAPS στο ευερέθιστο έντερο

Τα fodmaps είναι ακρωνύμιο των λέξεων Fermentable Oligosaccharides Disaccharides Monosaccharides And Polyols. Στα Eλληνικά σημαίνει ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες.

Όλα τα προαναφερθέντα ανήκουν σε μια κατηγορία υδατανθράκων βραχείας αλύσου, οι οποίοι κάποιες φορές δεν πέπτονται από το λεπτό έντερο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ακέραιη πορεία τους στο παχύ έντερο. Εκεί, μέσω της ώσμωσης προσελκύουν περισσότερο νερό, δημιουργώντας έτσι τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Η πρώτη λοιπόν φάση της διατροφής έχει να κάνει με την απομάκρυνση αυτών των τροφών από το διατροφολόγιο. Ο σκοπός είναι να ηρεμήσει από τα συμπτώματα ο ασθενής με ευερέθιστο έντερο. Αυτό το διατροφικό πλάνο όμως, δεν πρέπει να εφαρμοζεται για περισσότερες από 6 εβδομάδες.

Αφού επανέλθει ο ασθενής, ξεκινάει η σταδιακή επαναχορήγηγη μίας μίας της τροφής έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό ποια από όλες αυτές ενοχλεί αλλά και σε τι ποσότητα ενοχλεί. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων σχετίζεται και με την ποσότητα, εκτός της ποιότητας.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δωθεί στο τι ακριβώς ενοχλεί τον ασθενή, δεδομένου ότι υπάρχουν τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία ναι μεν ανήκουν στην κατηγορία τον fodmaps, αλλά μπορεί να μην ενοχλούν τον συγκεκριμένο παθόντα. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και επηρεάζεται από διαφορετικά πράγματα.

Έτσι, όλα τα τρόφιμα που δεν ενοχλούν ένα ευερέθιστο έντερο ενώ ανήκουν στα Fodmaps μπορούν να καταναλωθούν κανονικά και ο ασθενής να λάβει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε μια διατροφή χαμηλή σε Fodmaps

Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να αποφεύγεται το γάλα το γιαούρτι και τα μαλακά τυριά. Αντίθετα, μπορούν να καταναλώνονται σκληρά τυριά, γάλα αμυγδάλου/ σόγιας ή βρώμης.

Τα φρούτα που μπορούν να καταναλώθούν είναι τα βατόμουρα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, η μπανάνα, η φράουλα, και το πεπόνι. Η κατανάλωση ξηρών καρπών περιορίζεται σε αμύγδαλα και καρύδια και μόνο μέχρι 10 την ημέρα.

Όλες οι μορφές κρέατος επιτρέπονται, καθώς και η κατανάλωση ψαριού και αυγών. Αποφεύγονται τα όσπρια και τα λαχανικά με κάποιες εξαιρέσεις, ενώ και η κατανάλωση σαλάτας χρήζει προσοχής.

Τέλος, το ρύζι μπορεί να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας του ασθενή, προσέχοντας όμως τα ζυμαρικά δεδομένου ότι πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση γλουτένης.

Καθοριστική η συνδρομή ενός επαγγελματία Διατροφολόγου

Η διατροφή για το ευερέθιστο έντερο θα πρέπει πάντα να γίνεται υπό την επίβλεψη κάποιου επαγγελματία Διαιτολόγου.

Είναι ο πλέον αρμόδιος επιστήμονας ώστε να αναγνωρίσει, να καθοδηγήσει και τελικά να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επιπρόσθετα, ένας Διαιτολόγος μπορεί να καταρτίσει ένα πλήρες σε θρεπτικά συστατικά διατροφικό πλάνο και να εισάγει στην διατροφή του ασθενή τρόφιμα και ποτά που θα λειτουργήσουν βοηθητικά.

Χρειάζεστε εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο υποστήριξη για ευερέθιστο έντερο; Μπορώ να σας βοηθήσω! Είμαι Διαιτολόγος στην Κόρινθο και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με όποιον από τους παρακάτω τρόπους επιθυμείτε:

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

λιπομέτρηση

Λιπομέτρηση:  Ένας σύμμαχος προς την ευεξία

Η λιπομέτρηση είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία που ανήκει στην κατηγορία των σωματομετρικών εξετάσεων και μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την σύσταση του οργανισμού. Ο περισσότερος κόσμος μάλλον αντιλαμβάνεται ότι μια ανάλυση σύσταση σώματος θα τους δείξει κάτι δυσάρεστο και στην σκέψη της μέτρησης συνήθως προκαλείται πανικός. Αυτό όμως δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Μια

ευερέθιστο έντερο και διατροφή

Ευερέθιστο έντερο και διατροφή

Το Ευερέθιστο έντερο ή αλλιώς Σπαστική Εντεροκολίτιδα είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα με τα οποία έρχονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι οι Διαιτολόγοι. Πρόκειται για ένα νόσημα το οποίο προσβάλει το παχύ έντερο και είναι υπεύθυνο για την δημιουργία πολλών ανεπιθύμητων συμπτωμάτων. Φυσικά, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πάθηση και επηρεάζει τα

διαλειμματική νηστεία

Διαλειμματική νηστεία: Μόδα ή ωφέλιμο μοντέλο διατροφής;

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα διατροφικό μοντέλο που ακούγεται όλο και πιο συχνά και κερδίζει έδαφος έναντι πολλών άλλων μοντέλων θρέψης. Πόσο ωφέλιμη είναι όμως και σε ποιούς ακριβώς απευθύνεται; Είναι ένα μοντέλο που μπορεί να βοηθήσει τους πάντες ή υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που πρέπει να την αποφεύγουν; Και όταν κάποιος την ακολουθεί, ποιό είναι

φυτικές ίνες

Φυτικές ίνες οι αξιοθαύμαστες

Φυτικές ίνες! Πόσα γνωρίζετε για αυτές και τι ρόλο παίζουν στην διατροφή σας; Ακούμε συχνά, ότι είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση φυτικών ινών καθημερινά. Ας δούμε όμως, τι είναι, πώς ταξινομούνται, από που τις προσλαμβάνουμε και σε τι ποσότητα τις χρειαζόμαστε. Τι ακριβώς είναι οι φυτικές ίνες και ποιά τα οφέλη τους Οι φυτικές ή

υγιεινή διατροφή

Υγιεινή διατροφή; Γνωρίστε την, αξίζει!

Τί είναι επιτέλους η υγιεινή διατροφή και ποιά είναι τα οφέλη της; Τί μπορούμε να πάθουμε αν δεν την ακολουθούμε; Τί πρέπει να τρώμε και σε τί ποσότητες; Ας τα βάλουμε στην σειρά Υγιεινή διατροφή είναι αυτό που ακούμε πολύ συχνά ως Μεσογειακή διατροφή. Δηλαδή, η καθημερινή πρόσληψη τροφής κάτω από συγκεκριμένες ποσότητες μακροθρεπτικών συστατικών,