Διαλειμματική νηστεία: Μόδα ή ωφέλιμο μοντέλο διατροφής;

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα διατροφικό μοντέλο που ακούγεται όλο και πιο συχνά και κερδίζει έδαφος έναντι πολλών άλλων μοντέλων θρέψης.

Πόσο ωφέλιμη είναι όμως και σε ποιούς ακριβώς απευθύνεται; Είναι ένα μοντέλο που μπορεί να βοηθήσει τους πάντες ή υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που πρέπει να την αποφεύγουν; Και όταν κάποιος την ακολουθεί, ποιό είναι το κατάλληλο σχήμα που πρέπει να ακολουθήσει;

Τι ακριβώς είναι η διαλειμματική νηστεία

Το fasting λοιπόν είναι ένας τρόπος διατροφής ο οποίος κατά την διάρκεια της ημέρας ορίζει κάποιες ώρες παντελούς αφαγίας, δηλαδή νηστείας και κάποιες ώρες κατά τις οποίες ο διαιτώμενος διατρέφεται.

Δεν έχει να κάνει δηλαδή μόνο με το τί καταναλώνεται, αλλά και με το πότε καταναλώνεται. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα διαλειμματικής νηστείας και εξηγούνται παρακάτω.

Είδη διαλειμματικής νηστείας

Διαλειμματική δίαιτα 16:8

O πρώτος τύπος έχει το όνομα “Time-restricted eating” γνωστός στο ευρύ κοινό ως 16:8.

Σε αυτήν την μορφή 8 ώρες την ημέρα μπορούμε να καταναλώσουμε τροφή. Στις υπόλοιπες 16, συμπεριλαμβανομένου και του ύπνου, δεν καταναλώνουμε τίποτα. Οι καλύτερες ώρες για την τήρηση αυτής της νηστείας είναι να ξεκινά η σίτιση στις 12:00 και να λήγει στις 20:00.

Διαλειμματική νηστεία 5:2

Σε αυτήν την περίπτωση, τις 5 ημέρες τρεφόμαστε κανονικά και τις υπόλοιπες 2 οι θερμίδες που πρέπει να προσλαμβάνουμε ανέρχονται στο 25% την ημερήσιων θερμιδικών μας αναγκών.

Alternate day fasting

Σε αυτόν τον τύπο διαλειμματικής, πραγματοποιούμε μία εναλλαγή φυσιολογικής σίτισης και νηστείας. Δηλαδή, ένα 24ωρο τρεφόμαστε κανονικά και ένα 24ωρο κάνουμε νηστεία.

Eat stop eat

Στο μοντέλο “Eat stop eat fasting” 1 ή 2 φορές την εβδομάδα κάνουμε 24ωρη νηστεία.

Circadian rhythm fasting

Πρόκειται για μια ιδιαίτερης μορφής διαλειμματική νηστεία κατά την οποία η διατροφή μας πρέπει να είναι προσαρμοσμένη και σε αρμονία με τους κιρκάδιους ρυθμούς μας. Το πρώτο γεύμα καταναλώνεται 1 ώρα μετά το ξύπνημα και το τελευταίο 2 έως 3 ώρες πριν τον ύπνο.

Να σημειώσουμε ότι με βάση τους κιρκάδιους ρυθμούς κοιμόμαστε νωρίς και ξυπνάμε νωρίς.

5 Day Fasting Diet

Σε αυτήν την περίπτωση και για 5 συνεχόμενες ημέρες κάνουμε είτε παντελή νηστεία τροφής, πίνοντας μόνο νερό, είτε ένα υποθερμικό διαιτολόγιο. Η συγκεκριμένη διαλειμματική δίαιτα ξεπερνάει το συνηθισμένο, καθώς σε όλους τους παραπάνω τύπους η νηστεία δεν ξεπερνάει τις 36 ώρες.

Μια κοινή παρανόηση για την διαλειμματική νηστεία

Το ερώτημα που ενδιαφέρει άπαντες είναι “κατά την διάρκεια της σίτισης τρώω ό,τι θέλω και σε ότι ποσότητα θέλω;”

Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν τρώμε όσο θέλουμε όποτε θέλουμε. Τρώμε στοχευμένα 3-4 γεύματα που περιέχουν ποιοτικές τροφές. Κατά την διάρκεια της νηστείας επιτρέπεται η κατανάλωση τσαγιού χωρίς ζάχαρη και χωρίς μέλι, νερού και καφέ χωρίς ζάχαρη. Δεν επιτρέπονται τα υγρά με θερμιδικό περιεχόμενο.

Πού ωφελεί η διαλειμματική νηστεία

Το fasting βοηθάει στην μείωση του σωματικού βάρους, με αποτελεσματικότερη μέθοδο σε αυτό να είναι η Alternate day fasting. 

Σχετικά με τους δείκτες υγείας, βελτιώνονται τα επίπεδα τόσο της LDL χοληστερόλης όσο και της ολικής χοληστερόλης, οι οποίες αποτελούν αίτια της ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης, εμφανίζεται μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, η οποία είναι υπεύθυνη για το έμφραγμα του μυοκαρδίου και την στηθάγχη.

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω οφέλη, η διαλειμματική νηστεία βοηθάει στην μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών νόσων. Ακόμα, μειώνεται η δημιουργία φλεγμονών στο σώμα και βοηθιούνται οι άνθρωποι που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση την ίδια στιγμή που περιορίζεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιακής υπερτροφίας.

Τέλος, έχει φανεί ότι το fasting ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό είναι κάτι που δρα προστατευτικά μελλοντικά ως προς τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Σε ποιούς απευθύνεται

Το fasting είναι ένα μοντέλο διατροφής το οποίο δεν απευθύνεται σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.

Καταρχάς, δεν πρέπει να την υιοθετούν άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν κάποιου είδους διατροφική διαταραχή ή είναι παιδικής/προχωρημένης ηλικίας. Ακόμα, η διαλειμματική νηστεία δεν πρέπει να ακολουθείται από γυναίκες που είναι εγκυμονούσες/προγραμματίζουν μία εγκυμοσύνη ή είναι θηλάζουσες.

Τέλος, διαλειμματική διατροφή δεν πρέπει να ακολουθούν άτομα που:

  • πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή κάποια ορμονική διαταραχή
  • έχουν βάρος κάτω του φυσιολογικού ορίου
  • είναι αθλητές με συγκεκριμένους στόχους

Συνοψίζοντας

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα μοντέλο διατροφής με πολλά οφέλη για τον οργανισμό και την υγεία.

Μάλιστα, κάποιοι τύποι διαλειμματικής νηστείας έχουν συσχετιστεί θετικά με την βελτίωση του καρκίνου. Αυτό βέβαια είναι μια πληροφορία που χρήζει περισσότερων ερευνών. Σε κάθε περίπτωση, πριν την υιοθέτηση της, προτείνεται η συμβολή ενός επαγγελματία Διαιτολόγου που έχει την γνώση να καταρτίσει ένα fasting diet πλάνο και να καθοδηγήσει τον διαιτώμενο στην υλοποίηση του.

Επιστημονική υποστήριξη για διαλειμματική νηστεία

Σας ενδιαφέρει να ακολουθήσετε μια διαλειμματική δίαιτα και να επωφεληθείτε από τα θετικά στοιχεία της; Μπορώ να σας υποστηρίξω δια ζώσης η μέσω διαδικτύου από την άνεση του σπιτιού σας!

Είμαι Διαιτολόγος στην Κόρινθο και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με όποιον από τους παρακάτω τρόπους επιθυμείτε για να προγραμματίσετε μια συνεδρία μαζί μου:

 

             

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

λιπομέτρηση

Λιπομέτρηση:  Ένας σύμμαχος προς την ευεξία

Η λιπομέτρηση είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία που ανήκει στην κατηγορία των σωματομετρικών εξετάσεων και μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την σύσταση του οργανισμού. Ο περισσότερος κόσμος μάλλον αντιλαμβάνεται ότι μια ανάλυση σύσταση σώματος θα τους δείξει κάτι δυσάρεστο και στην σκέψη της μέτρησης συνήθως προκαλείται πανικός. Αυτό όμως δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Μια

ευερέθιστο έντερο και διατροφή

Ευερέθιστο έντερο και διατροφή

Το Ευερέθιστο έντερο ή αλλιώς Σπαστική Εντεροκολίτιδα είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα με τα οποία έρχονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι οι Διαιτολόγοι. Πρόκειται για ένα νόσημα το οποίο προσβάλει το παχύ έντερο και είναι υπεύθυνο για την δημιουργία πολλών ανεπιθύμητων συμπτωμάτων. Φυσικά, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πάθηση και επηρεάζει τα

διαλειμματική νηστεία

Διαλειμματική νηστεία: Μόδα ή ωφέλιμο μοντέλο διατροφής;

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα διατροφικό μοντέλο που ακούγεται όλο και πιο συχνά και κερδίζει έδαφος έναντι πολλών άλλων μοντέλων θρέψης. Πόσο ωφέλιμη είναι όμως και σε ποιούς ακριβώς απευθύνεται; Είναι ένα μοντέλο που μπορεί να βοηθήσει τους πάντες ή υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που πρέπει να την αποφεύγουν; Και όταν κάποιος την ακολουθεί, ποιό είναι

φυτικές ίνες

Φυτικές ίνες οι αξιοθαύμαστες

Φυτικές ίνες! Πόσα γνωρίζετε για αυτές και τι ρόλο παίζουν στην διατροφή σας; Ακούμε συχνά, ότι είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση φυτικών ινών καθημερινά. Ας δούμε όμως, τι είναι, πώς ταξινομούνται, από που τις προσλαμβάνουμε και σε τι ποσότητα τις χρειαζόμαστε. Τι ακριβώς είναι οι φυτικές ίνες και ποιά τα οφέλη τους Οι φυτικές ή

υγιεινή διατροφή

Υγιεινή διατροφή; Γνωρίστε την, αξίζει!

Τί είναι επιτέλους η υγιεινή διατροφή και ποιά είναι τα οφέλη της; Τί μπορούμε να πάθουμε αν δεν την ακολουθούμε; Τί πρέπει να τρώμε και σε τί ποσότητες; Ας τα βάλουμε στην σειρά Υγιεινή διατροφή είναι αυτό που ακούμε πολύ συχνά ως Μεσογειακή διατροφή. Δηλαδή, η καθημερινή πρόσληψη τροφής κάτω από συγκεκριμένες ποσότητες μακροθρεπτικών συστατικών,