Φυτικές ίνες οι αξιοθαύμαστες

Φυτικές ίνες! Πόσα γνωρίζετε για αυτές και τι ρόλο παίζουν στην διατροφή σας;

Ακούμε συχνά, ότι είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση φυτικών ινών καθημερινά. Ας δούμε όμως, τι είναι, πώς ταξινομούνται, από που τις προσλαμβάνουμε και σε τι ποσότητα τις χρειαζόμαστε.

Τι ακριβώς είναι οι φυτικές ίνες και ποιά τα οφέλη τους

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες είναι μία μορφή υδατανθράκων και συγκεκριμένα πολυσακχαριτών, που τις προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής και είναι άπεπτες από τον οργανισμό μας.

Υπάρχουν 2 μορφές φυτικών ινών, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Διαλυτές είναι αυτές οι οποίες μπορούν να διαλυθούν στο νερό, και στην συνέχεια να επεξεργαστούν και να μεταβολιστούν από την μικροχλωρίδα του εντέρου. Αδιάλυτες είναι αυτές που είναι ανθεκτικές στο νερό και δεν διαλύονται. Kατά συνέπεια, περνάνε ακέραιες τον γαστρεντερικό σωλήνα, έως και την αποβολή τους.

Τα οφέλη των φυτικών ινών είναι πολλά. Αποτελούν πολύ καλή τροφή για τους μικροοργανισμούς του εντέρου (φυσικά πρεβιοτικά), έχοντας έτσι σαν αποτέλεσμα την καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας από την μία και την προστασία από διάφορα νοσήματα του εντέρου από την άλλη. 

Επίσης, οι φυτικές ίνες μπορούν να επιδράσουν θετικά στην ρύθμιση της γλυκόζης, βελτιώνοντας έτσι την ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Επιπρόσθετα, οι διαιτητικές ίνες μπορούν να βελτιώσουν και τα επίπεδα της χοληστερίνης μας.

Πιθανές παρενέργειες των φυτικών ινών

Κάποιες φορές, οι φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα σε μερικές πληθυσμιακές ομάδες όπως σε ασθενείς με ευερέθιστο έντερο.

Ειδικότερα, όταν οι μικροοργανισμοί του εντέρου μας ζυμώνουν και τρέφονται από τις φυτικές ίνες παράγονται κάποια αέρια. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο για κάποιες ώρες νιώθουμε την κοιλιά μας γεμάτη με αέρα, πονάμε ή θέλουμε να πάμε άμεσα στην τουαλέτα.

Πόσες χρειαζόμαστε την ημέρα;

Στην καθημερινότητά μας είναι αναγκαίο να προσλαμβάνουμε 25 γραμμάρια φυτικών ινών οι γυναίκες, και 30 γραμμάρια οι άνδρες. Αυτό το ποσοστό καλύπτεται εξαιρετικά εύκολα με μία Μεσογειακή υγεινή διατροφή, όπου θα καταναλώνουμε όσπρια, λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως.

Πού βρίσκουμε τις φυτικές ίνες

Οι διαιτητικές ίνες περιέχονται σε πληθώρα τροφίμων και σε διάφορες ποσότητες.

Διαλυτές φυτικές ίνες μπορούμε να βρούμε σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη και όσπρια. Αδιάλυτες ίνες περιέχονται σε φρούτα με την φλούδα, πράσινα λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως και σπόρους.

Διατροφή πλήρη σε φυτικές διαιτητικές ίνες

Χρειάζεστε να ρυθμίσετε την διατροφή σας ώστε η πρόσληψη των φυτικών ινών σας να είναι αυτή που χρειάζεστε;

Μπορώ να σας υποστηρίξω δια ζώσης η μέσω διαδικτύου από την άνεση του σπιτιού σας. Είμαι Διαιτολόγος στην Κόρινθο και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με όποιον από τους παρακάτω τρόπους επιθυμείτε για να προγραμματίσετε μια συνεδρία μαζί μου:

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

λιπομέτρηση

Λιπομέτρηση:  Ένας σύμμαχος προς την ευεξία

Η λιπομέτρηση είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία που ανήκει στην κατηγορία των σωματομετρικών εξετάσεων και μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την σύσταση του οργανισμού. Ο περισσότερος κόσμος μάλλον αντιλαμβάνεται ότι μια ανάλυση σύσταση σώματος θα τους δείξει κάτι δυσάρεστο και στην σκέψη της μέτρησης συνήθως προκαλείται πανικός. Αυτό όμως δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Μια

ευερέθιστο έντερο και διατροφή

Ευερέθιστο έντερο και διατροφή

Το Ευερέθιστο έντερο ή αλλιώς Σπαστική Εντεροκολίτιδα είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα με τα οποία έρχονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι οι Διαιτολόγοι. Πρόκειται για ένα νόσημα το οποίο προσβάλει το παχύ έντερο και είναι υπεύθυνο για την δημιουργία πολλών ανεπιθύμητων συμπτωμάτων. Φυσικά, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πάθηση και επηρεάζει τα

διαλειμματική νηστεία

Διαλειμματική νηστεία: Μόδα ή ωφέλιμο μοντέλο διατροφής;

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα διατροφικό μοντέλο που ακούγεται όλο και πιο συχνά και κερδίζει έδαφος έναντι πολλών άλλων μοντέλων θρέψης. Πόσο ωφέλιμη είναι όμως και σε ποιούς ακριβώς απευθύνεται; Είναι ένα μοντέλο που μπορεί να βοηθήσει τους πάντες ή υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που πρέπει να την αποφεύγουν; Και όταν κάποιος την ακολουθεί, ποιό είναι

φυτικές ίνες

Φυτικές ίνες οι αξιοθαύμαστες

Φυτικές ίνες! Πόσα γνωρίζετε για αυτές και τι ρόλο παίζουν στην διατροφή σας; Ακούμε συχνά, ότι είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση φυτικών ινών καθημερινά. Ας δούμε όμως, τι είναι, πώς ταξινομούνται, από που τις προσλαμβάνουμε και σε τι ποσότητα τις χρειαζόμαστε. Τι ακριβώς είναι οι φυτικές ίνες και ποιά τα οφέλη τους Οι φυτικές ή

υγιεινή διατροφή

Υγιεινή διατροφή; Γνωρίστε την, αξίζει!

Τί είναι επιτέλους η υγιεινή διατροφή και ποιά είναι τα οφέλη της; Τί μπορούμε να πάθουμε αν δεν την ακολουθούμε; Τί πρέπει να τρώμε και σε τί ποσότητες; Ας τα βάλουμε στην σειρά Υγιεινή διατροφή είναι αυτό που ακούμε πολύ συχνά ως Μεσογειακή διατροφή. Δηλαδή, η καθημερινή πρόσληψη τροφής κάτω από συγκεκριμένες ποσότητες μακροθρεπτικών συστατικών,