Υγιεινή διατροφή; Γνωρίστε την, αξίζει!

Τί είναι επιτέλους η υγιεινή διατροφή και ποιά είναι τα οφέλη της; Τί μπορούμε να πάθουμε αν δεν την ακολουθούμε; Τί πρέπει να τρώμε και σε τί ποσότητες;

Ας τα βάλουμε στην σειρά

Υγιεινή διατροφή είναι αυτό που ακούμε πολύ συχνά ως Μεσογειακή διατροφή. Δηλαδή, η καθημερινή πρόσληψη τροφής κάτω από συγκεκριμένες ποσότητες μακροθρεπτικών συστατικών, με συχνή κατανάλωση κάποιων τροφίμων και περιορισμό κάποιων άλλων.

Τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και το λίπος. Γενικά, πρέπει να καταναλώνονται σε ποσότητα 50-65% για τους υδατάνθρακες, 15-20% για τις πρωτεΐνες και 30-35% για το λίπος ανά ημέρα.

Λίγο πιο αναλυτικά

Οι υδατάνθρακες βρίσκονται στο ψωμί, τα δημητριακά, τα μακαρόνια, το ρύζι, τις πατάτες, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι πρωτεΐνες συναντώνται στο γάλα, το γιαούρτι, το κρέας, το τυρί, το αυγό και το ψάρι. Τέλος, στην κατηγορία των λιπών ανήκουν τα γλυκά, το βούτυρο, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω ακούσει την φράση «ο υδατάνθρακας παχαίνει…»

Μία σειρά λανθασμένων πληροφοριών από μη επαγγελματίες του είδους, έχει κάνει τον κόσμο φοβικό με τους υδατάνθρακες. Ήρθε η ώρα όμως να αποενοχοποιήσουμε τον υδατάνθρακα. Όχι δεν παχαίνει, μας κρατάει ζωντανούς. Μας προσφέρει την απαιτούμενη γλυκόζη στην οργανισμό έτσι ώστε τα κύτταρά μας να παράγουν την δική τους ενέργεια. Είναι το συστατικό που πρέπει να τρώμε σε κάθε γεύμα μας, έτσι ώστε να έχουμε μία καλή διατροφική ισορροπία.

Οι αγαπημένες μας πρωτεΐνες, σαφώς και μας βοηθούν, ειδικά στο μυϊκό μας σύστημα. Πρέπει όμως να τις προσέχουμε και λίγο, γιατί σε μεγάλες ποσότητες είναι ικανές να μας δημιουργήσουν και κάποια προβλήματα υγείας. Τέλος, χρειαζόμαστε τα καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς αλλά και πάλι με λίγη προσοχή.

Μην ακούτε λίπος και τρομάζετε, ναι πρέπει να το τρώμε και αυτό, το έχουμε ανάγκη!

Θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι σε μία υγιεινή διατροφή κανένα απολύτως τρόφιμο δεν αποκλείεται. Απλά κάποια τα καταναλώνουμε συχνά και κάποια όχι. Ναι, μπορούμε να φάμε και γλυκά όχι όμως κάθε μέρα.

Επίσης, προσέχουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα που είναι γλυκά αλλά είναι και υγιεινά. Για παράδειγμα, αντί για σοκολάτα μπορούμε να καταναλώνουμε ταχίνι με κακάο, με μέλι και με πορτοκάλι.

 Πού μας οφελεί η υγιεινή διατροφή

Πρώτο και βασικότερο, όταν ακολουθούμε υγιεινή διατροφή έχουμε καθημερινά ενέργεια και επάρκεια θρεπτικών συστατικών.

Διατηρούμε χαμηλά την γλυκόζη, την χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια κ.λ.π. και αυξάνουμε τις πολύτιμες βιταμίνες και τα μέταλλα όπως ο σίδηρος. Το κυκλοφορικό μας σύστημα λειτουργεί με πολύ καλούς ρυθμούς, τα ζωτικά μας όργανα δεν επιβαρύνονται και αποφεύγονται μία σειρά από νοσήματα. Και εδώ υποβόσκει μία παγίδα, μία παγίδα που πολλοί άνθρωποι δεν την βλέπουν και δεν την καταλαβαίνουν. Και είναι λογικό.

«Εγώ τρώω όλα αυτά που εσείς οι Διαιτολόγοι λέτε να μην τρώμε σε μεγάλες ποσότητες και οι εξετάσεις μου είναι τέλειες σαν μωρού παιδιού…»

Τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η μή υγιεινή διατροφή δεν θα φανούν από την μία ημέρα στην άλλη. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε να δημιουργηθεί η αθηρωματική πλάκα και να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με την καρδιά μας. Αντίστοιχα, θα πρέπει να φάμε αρκετά γλυκά μέχρι ο Σακχαρώδης Διαβήτης να κάνει την εμφάνιση του και η ινσουλίνη να μην παράγεται επαρκώς από το πάγκρεας.

Από την μία ημέρα στην άλλη τίποτα δεν θα συμβεί. Θα συμβεί όμως σε βάθος χρόνου. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αυτό. Ειναι η έκπτωση του ανθρώπινου οργανισμού στο πέρασμα του χρόνου. Μία αναπόφευκτη έκπτωση που κανείς που δεν φρόντισε να ακολουθεί υγιεινή διατροφή δεν γλύτωσε.

Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί αν δεν έχουμε φερθεί σωστά στο σώμα μας όλα αυτά τα χρόνια

Ο οργανισμός μας θα μας δώσει μια απάντηση που δεν θα μας αρέσει.

Θα μας πει «δεν μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο», και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Οι αρτηρίες της καρδιάς αρχίζουν να φράζουν, μη επιτρέποντας την καλή ροή του αίματος. Ας μην ξεχνάμε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η νούμερό ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το πάγκρεας δεν θα παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης, οι νεφροί δεν θα φιλτράρουν εύκολα και θα ζορίζονται, η αρτηριακή πίεση θα αυξάνεται.

Αυτό είναι το σημείο που η διατροφή γίνεται πλέον αυστηρή. Είναι το κομβικό σημείο που οι Διαιτολόγοι πλέον έχουμε να κάνουμε  με νοσήματα και την αντιμετώπιση τους. Έχουμε φύγει από τα χνάρια της προαγωγής υγείας και έχουμε φτάσει να δίνουμε αγώνα για να έχουμε μία ποιοτική ζωή.

Η πάλη όμως είναι μεγαλύτερη από ότι φαντάζεστε, πλέον έχουμε να παλέψουμε και με το βίωμα, την λανθασμένη δηλαδή συνήθεια ετών. Είναι το σημείο που πρέπει να μάθουμε πια να τρώμε σωστά και να προσέχουμε την διατροφή μας χωρίς σχεδόν να έχουμε άλλη επιλογή.

Σαφώς και δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι θέληση και υπομονή.

Μπορούμε να μάθουμε ποιες είναι οι μερίδες ανά τρόφιμο και φυσικά να μάθουμε πότε να καταναλώνουμε ένα τρόφιμο όπως τα γλυκά. Είναι φυσική άμυνα του οργανισμού να θέλει να καταναλώσει μία γλυκιά τροφή σε μία στρεσογόνο κατάσταση. Βλέπετε, με αυτόν τον τρόπο παράγουμε τις ενδορφίνες, οι οποίες θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα.

Σε όλο αυτό βοηθάει και ένας νευροδιαβιβαστής με το όνομα ντοπαμίνη, που έχει την ικανότητα να επαναφέρει ταχύτατα στον εγκέφαλο την μνήμη σχετικά με το φαγητό που του προκάλεσε ευχαρίστηση.

Όπως καταλαβαίνετε, το συναίσθημα και το φαγητό είναι άμεσα συνδεδεμένα. Είναι όμως εφικτό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τον λόγο για τον οποίο τρώμε. Τρώμε από στρες; Τρώμε από χαρά; Τρώμε από άγχος; Τρώμε από λύπη; Αναγνωρίζουμε την κατάσταση και που βρισκόμαστε και διαχειριζόμαστε το εκάστοτε συναίσθημα.

Αντί να ξεσπάμε πάνω στην τροφή, φροντίζουμε να διαχειριζόμαστε την κατάσταση καλύτερα. Μία βόλτα στην φύση είναι ικανή να σε γαληνεύσει, να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα, ομορφότερα και να δεις την κατάσταση από μία άλλη οπτική γωνία. Έτσι, θα αποφύγεις την άσκοπη κατανάλωση φαγητού και θα δώσεις αγάπη και φροντίδα στο σώμα σου. Είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι, μία φροντίδα, και πίστεψε, αυτήν την αγάπη που θα δώσεις θα την πάρεις και πίσω από τον οργανισμό σου.

Θεραπεύει η υγιεινή διατροφή τα πάντα;

Η διατροφή δεν είναι πανάκεια και δεν μπορεί να αποτελέσει λύση σε όλα τα νοσήματα.

Δυστυχώς, υπάρχουν και παθολογικές αιτίες ανάπτυξης ασθενειών που δεν σχετίζονται με αυτήν. Με σιγουριά όμως θα αποτελέσει λύση σε πολλά από τα προβλήματα υγείας, τόσο μέσω της πρόληψης, όσο και μέσω της αντιμετώπισης.

Υποστήριξη για υγιεινή διατροφή

Ακολουθώντας αυτές τι οδηγίες, στο σύνολο, θα νιώθεις ευεξία, πληρότητα και ελευθερία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πλέον θα είσαι ασφαλής από νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης και θα έχεις έναν οργανισμό γεμάτο υγεία.

Αναζητάς έναν επιστήμονα της διατροφής να σε βοηθήσει να υιοθετήσεις μια υγιεινή διατροφή; Είμαι στην διάθεσή σου για οποιαδήποτε βοήθεια ή πληροφορία χρειαστείς, και θα χαρώ να σε βοηθήσω να αναπτύξεις υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Είμαι Διαιτολόγος στην Κόρινθο και μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου με όποιον από τους παρακάτω τρόπους επιθυμείς για να προγραμματίσεις μια δια ζώσης ή διαδικτυακή συνεδρία διατροφικής υποστήριξης:

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

λιπομέτρηση

Λιπομέτρηση:  Ένας σύμμαχος προς την ευεξία

Η λιπομέτρηση είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία που ανήκει στην κατηγορία των σωματομετρικών εξετάσεων και μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την σύσταση του οργανισμού. Ο περισσότερος κόσμος μάλλον αντιλαμβάνεται ότι μια ανάλυση σύσταση σώματος θα τους δείξει κάτι δυσάρεστο και στην σκέψη της μέτρησης συνήθως προκαλείται πανικός. Αυτό όμως δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Μια

ευερέθιστο έντερο και διατροφή

Ευερέθιστο έντερο και διατροφή

Το Ευερέθιστο έντερο ή αλλιώς Σπαστική Εντεροκολίτιδα είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα με τα οποία έρχονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι οι Διαιτολόγοι. Πρόκειται για ένα νόσημα το οποίο προσβάλει το παχύ έντερο και είναι υπεύθυνο για την δημιουργία πολλών ανεπιθύμητων συμπτωμάτων. Φυσικά, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πάθηση και επηρεάζει τα

διαλειμματική νηστεία

Διαλειμματική νηστεία: Μόδα ή ωφέλιμο μοντέλο διατροφής;

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα διατροφικό μοντέλο που ακούγεται όλο και πιο συχνά και κερδίζει έδαφος έναντι πολλών άλλων μοντέλων θρέψης. Πόσο ωφέλιμη είναι όμως και σε ποιούς ακριβώς απευθύνεται; Είναι ένα μοντέλο που μπορεί να βοηθήσει τους πάντες ή υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που πρέπει να την αποφεύγουν; Και όταν κάποιος την ακολουθεί, ποιό είναι

φυτικές ίνες

Φυτικές ίνες οι αξιοθαύμαστες

Φυτικές ίνες! Πόσα γνωρίζετε για αυτές και τι ρόλο παίζουν στην διατροφή σας; Ακούμε συχνά, ότι είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση φυτικών ινών καθημερινά. Ας δούμε όμως, τι είναι, πώς ταξινομούνται, από που τις προσλαμβάνουμε και σε τι ποσότητα τις χρειαζόμαστε. Τι ακριβώς είναι οι φυτικές ίνες και ποιά τα οφέλη τους Οι φυτικές ή

υγιεινή διατροφή

Υγιεινή διατροφή; Γνωρίστε την, αξίζει!

Τί είναι επιτέλους η υγιεινή διατροφή και ποιά είναι τα οφέλη της; Τί μπορούμε να πάθουμε αν δεν την ακολουθούμε; Τί πρέπει να τρώμε και σε τί ποσότητες; Ας τα βάλουμε στην σειρά Υγιεινή διατροφή είναι αυτό που ακούμε πολύ συχνά ως Μεσογειακή διατροφή. Δηλαδή, η καθημερινή πρόσληψη τροφής κάτω από συγκεκριμένες ποσότητες μακροθρεπτικών συστατικών,